Notice: Undefined offset: 1 in /customers/6/0/5/rafnmadsen.dk/httpd.www/templates/rafnmadsen_201501/library/Artx/Content/SingleArticle.php on line 95

SPANSK BLOD I ÅRENE?

Så langt tilbage jeg kan huske, er det blevet fortalt, at der blandt min Mors aner skulle være en “spanioler”, ja han havde sågar været med ved Koldinghus’ brand. Hvorfor det sidste lige skulle være noget at ”prale” med, har jeg aldrig forstået.
 
Når man ser gamle fotos af min Mors Morfar og hans Far, så kunne man måske nok med lidt god vilje få den tanke, at det kunne være rigtigt.
 
Søren Christensen Faaborg                                                               
Brænderibestyrer Søren Christensen, Horne
Forældre: Christen Sørensen f. 1782
               Maren Nielsdatter  f. 1790 
               gift 18.6.1816
 
Søren Christensens søn
 
  1863 Johannes Christensen 
købmand Johannes Christensen, f. 1863 i Horne  
 
Da jeg opdagede, at der er udgivet en bog 
”Da spaniolerne kom. Krig og kulturmøde 1808. En anatologi redigeret af Henning Petersen. Udgivet på Wormianum”, 
skulle jeg selvfølgelig have fat i den, da den jo måtte kunne bekræfte eller aflive familiemyten.
 
Jeg kunne hurtigt få opklaret, at der fra 4. april til august/september 1808 var en spansk udstationering i Faaborg, hvor myten skulle være opstået. Opholdet var kortvarigt og justitsen ret streng. Da de spanske tropper forlod Faaborg, blev ingen tilbage. Det skulle således være ret oplagt at eventuelle nære forbindelser mellem en spansk soldat og en pige fra Faaborg-egnen nemt skulle kunne opspores. Et problem kunne selvfølgelig være, at den unge dame eller hendes familie fik fat i en dansk mand, der var villig til at påtage sig faderskabet og dermed sløre skandalen.
 
Alene ved at kigge på mine Faaborg-aners fødselsdata, så er det ganske simpelt umuligt, at en ”spanioler” på noget tidspunkt skulle være ”kommet på tværs”. Både min Mors Morfars og Mormors familier var bosat i henholdsvis Horne og Falsled, altså ikke sådan lige i nærheden af Faaborg, og hvis justitsen har været hård, har soldaterne næppe være flere kilometer væk fra deres kantonnement. Men vigtigst af alt, så er ingen overhovedet født inden for de nu en gang naturgivne rammer for at producere et barn.
 
Altså ingen spansk blod i årerne!! Kun fynsk blod iblandet en dråbe sjællandsk blod og en endnu mindre dråbe jysk blod. Det gælder både på min fædrene og mødrene sider. Og det er vel heller ikke så galt endda.